Povestea Plasticului
Povestea Metalului
Povestea Sticlei
Scanează-ți pubela și sortează-i conținutul!
Găsește diferențele!
Reduci ușor consumul de apă prin instalarea unui aerator la robinet. El amestecă aerul cu apa - presiunea jetului rămâne aceeași, dar volumul de apă se micșorează.
Instalezi un panou reflectorizant termic și reduci substanțial pierderile de căldură. Cu ajutorul lui caloriferul încălzește doar aerul din încăpere, nu și peretele exterior.
Apa fierbe mai repede și, prin urmare, se consumă mai puțină energie, când oala este acoperită cu capac.
Instalează un sistem de tragere în două trepte la vasul de WC. Acesta ajută la economisirea apei.
Reduci consumul de energie renunțând la obiectele de unică folosință - energia este necesară atât producerii acestei cantități uriașe de plastic și cât și gestionării deșeurilor rezultate.
Folosind o sacoșă reutilizabilă poți înlocui 1000 de pungi de unică folosință, produse din petrol cu mare consum de energie.
Pornește mașina de spălat rufe atunci când este plină, în felul acesta economisești și apă, și energie.
Închide lumina și economisește multă energie consumată în zadar.
Scoate încărcătorul din priză - în felul acesta îi prelungești durata de viață și nu consumi energie degeaba.
Folosește hârtie reciclată: pentru producerea acesteia se consumă de două ori mai puțină energie.
Nu lăsa aparatele în standby sau hibernare. Acestea consumă 11% din cantitatea totală de energie folosită într-o locuință din Europa.
Cumpără alimente locale. Pentru transportul produselor alimentare din țările îndepărtate este nevoie de o cantitate mare de combustibil, prin arderea căruia se emite CO2.
Folosește o veioză care luminează spațiul de lucru, atunci când lucrezi
la birou. Aceasta folosește mai puțină energie decât o lustră cu 5 becuri a căror lumină nu ajunge la birou.
Zugrăvește pereții în culori deschise. Acestea reflectă razele soarelui, prin urmare va fi nevoie de mai puțină lumină artificială.
Alege telefonul sau gadgetul în funcție de durata de viață a bateriei.
Asigură-te că geamurile sunt bine izolate, în caz contrar poți pierde până la jumătate din căldura emanată de calorifer.
Pornește mașina de spălat vase atunci când este plină - aceasta consumă multă apă și energie.
Asigură-te că nu acoperi caloriferul cu draperii sau perdele. Atunci când caloriferul este acoperit, aerul cald nu circulă eficient prin încăpere.
Alege să faci duș în loc de baie în cadă. În acest fel, consumi mai puțină apă și, prin urmare, mai puțină energie electrică necesară pentru distribuția, epurarea și încălzirea apei.
Alege jucării care nu folosesc baterii. Pentru producerea acestora se consumă numeroase resurse naturale și multă energie, iar jucăriile le ”mănâncă” foarte repede și le transformă în deșeuri periculoase.
Spală rufele la temperaturi scăzute. Cu cât este mai mică temperatura de spălare, cu atât va fi consumată mai puțină energie.
Alege electrocasnice cu eficiență electrică mare, care consumă mai puțină energie. (A - eficiență mare, G- eficiență minimă).
Folosește un termostat, în acest fel poți controla nivelul căldurii și consumul energetic.
Vrei să fii un Neo cu noi aptitudini?
Geamurile curate lasă să intre mai multă lumină naturală, ceea ce înseamnă că va fi nevoie de mai puțină lumină artificială.
Alege pastila verde!